Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem
Suroviny
- 400 g Jahody zahradní
- 50 g Cukr moučkový
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 25 ml Grappa
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Piškoty cukrářské
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1791 kcal
- Sacharidy 292 g
- Tuky 61 g
- Sodík 1613 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 288 g
- Cholesterol 469.2 mg
- Draslík 462 mg
- Vláknina 12000 mg
- Vitamín A 12000 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.2 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 200°C - zapneme jen vrchní spirálu. Omyjeme jahody, zbavíme okvětí a rozdělíme je na poloviny. Jednu část jahod rozmačkáme s cukrem na kaši, druhou polovinu jahod pokrájíme podle velikosti na čtvrtky nebo poloviny.
-
2
Připravíme si šlehačkový krém: tři čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou misek žloutky a bílky. Misku se žloutky vložíme do horké vodní lázně. Přisypeme prosetý moučkový cukr a metličkou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do hustého bělavého krému. Pak misku s krémem dáme z horké vodní lázně pryč a necháme krém zchladnout. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Do vychladlého žloutkového krému postupně přimícháme tuhou šlehačku.
-
3
Cukrářské piškoty trochu rozdrobíme a rozdělíme je na dno 4 malých zapékacích misek. Piškoty pokapeme italskou pálenkou Grappou. Pak do misek rozdělíme jahodovou kaši, na ni pokrájené jahody, které pokryjeme šlehačkovým krémem. Misky vložíme do středu předehřáté trouby a necháme je několik minut zapéct. Jakmile povrch krému má zlatou, až zlatohnědou barvu, misky vytáhneme z trouby. Necháme je chvilku vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme. Dobrou chuť.