Hrášková polévka se sýrem, bylinkami a smetanou
Suroviny
- 300 g Hrášek mražený
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cuketa
- 4 ks Cibulka lahůdková
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Mateřídouška
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 431 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1291 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 31.1 mg
- Draslík 533.3 mg
- Vláknina 17566.6 mg
- Vitamín A 17566.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné lahůdkové cibulky (převážně bílou část) pokrájíme na kolečka. Malou cuketku ďo 15cm omyjeme a pokrájíme na malé kostičky. Z čerstvé omyté bazalkové, petrželové a mateřídouškové natě otrháme lístky. V misce rozšleháme metličkou Lučinu se smetanou.
-
2
V hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibulku, pak k ní přimícháme cuketku, petrželové a mateřídouškové lístky, promícháme a přilijeme vroucí zeleninový vývar. Pak přisypeme promytý mražený hrášek a vaříme při mírnější teplotě 5-7 minut. Před dovařením přimícháme smetanu se sýrem.
-
3
Jakmile přejde polévka varem, odstavíme ji z plotny.
-
4
Polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme ji úplně dohladka. Podle chuti ji osolíme a ochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme bazalkovými lístky a hned servírujeme. Dobrou chuť.