Dýňový krém se smetanou
Suroviny
- 200 g Brambory
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Sýr Lučina - termizovaný
- 400 g Dýně Hokkaidó
- 500 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Karotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 4 polévková lžíce Mandle
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 647 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 46 g
- Sodík 836 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 71 mg
- Draslík 779.8 mg
- Vláknina 18311.9 mg
- Vitamín A 18311.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 7.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, pak ji oloupeme a rozkrájíme na větší kostky. Oloupané a omyté brambory, malou karotku a očičtěný pórek pokrájíme na malé kousky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vývarem, přidáme v drcený kmín, bobkový list, nové koření, sůl a omytou snítku rozmarýnu. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou zeleninu vaříme asi 15-20 minut doměkka.
-
2
Mezitím v pánvi nasucho opražíme dozlatova polovičky loupaných mandlí. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V misce si vyšleháme smetanu, do které zašleháme přírodní sýr a sůl.
-
3
Z uvařené zeleniny vyjmeme bobkový list, nové koření a vše pak rozmixujeme na polohustý krém. Podle chuti ho dosolíme a dochutíme bílým pepřem.
-
4
Dýňový krém nalijeme do hlubších misek, ozdobíme vychucenou šlehačkou, posypeme mandlemi, petrželkou a hned servírujeme.