Svatojakubské mušle s květákovou kaší
Suroviny
- 250 g Květák
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Houby čerstvé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 432 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 38 g
- Sodík 606 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 72.4 mg
- Draslík 526.9 mg
- Vláknina 6530.5 mg
- Vitamín A 6530.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z očištěného květáku okrájíme malé růžičky, které na oleji krátce orestujeme, ochutíme kari kořením a podlijeme vodou. Krátce podusíme. Potom dochutíme sezamem a nasucho orestovanými piniovými oříšky.
-
2
Zbylý květák vložíme spolu s vývarem a smetanou do hrnce a uvaříme doměkka. Potom rozmixujeme, případně dochutíme a podle potřeby ještě propasírujeme přes síto.
-
3
Očištěné mušle na pánvi zprudka opečeme na přepuštěném másle po obou stranách do zlatohněda. Mušle by měly zůstat uvnitř sklovité, neměly by být zcela propečené, aby vynikla jejich chuť. Ochutíme solí a špetkou čerstvě mletého pepře.
-
4
Kaši, květákové růžičky a opečené mušle upravíme na talíře, doplníme orestovanými houbami a ihned podáváme.