Mátové lanýže v čokoládě

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 55 g Máslo čerstvé
  • 335 g Čokoláda bílá
  • 455 g Čokoláda hořká
  • 100 g čokoládové zdobení
  • 55 g Poleva na bonbony
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.125 kávová lžička Potravinářská barva
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 684 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 98 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 32.1 mg
  • Draslík 136.9 mg
  • Vláknina 191.4 mg
  • Vitamín A 191.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do rendlíku dáme smetanu ke šlehání, na středně silném ohni ji přivedeme k varu a rendlík ihned odstavíme. Přidáme nadrobno nakrájenou bílou čokoládu a půl lžičky soli, šleháme, dokud se čokoláda nerozehřeje a směs bude velmi hustá. Přidáme do ní máslov pokojové teplotě a znovu šleháme, dokud není ganache lesklá a hladká. Vešleháme do ní jednu až dvě kapky zeleného potravinářského barviva, šleháme a eventuálně přidáme ještě kapku barviva, dokud nedosáhneme mátové barvy, která se nám líbí. Pak přidáme půl lžičky peprmintové příchuti a ochutnáme, když nám chuť nevyhovuje, můžeme opatrně příchuť přidávat. Chceme-li, aby bonbony měly výraznou mátovou chuť, můžeme přidat ještě až půl lžičky příchuti. Prošleháme a ganache dáme do středně velké mísy, přitiskneme na ni potravinářskou folii a necháme chladnout při pokojové teplotě.

  • 2

    Do vychladlé hmoty vmícháme čokoládové čočky a uložíme ji asi na dvě hodiny do chladničky. Pomocí porcovačky - dávkovacích kleští o průměru 2,5 cm tvoříme kopečky, které odkládáme na pečicí papír a rukama je zakulatíme do kuliček tak, že si poprášíme ruce moučkovým cukrem a každou kuličku válíme v dlaních, dokud nebude dokonale kulatá. Takto vyrobíme cca 36 kuliček. Kuličky - lanýže necháme oschnout a přes noc ztuhnout v chladnější místnosti.

  • 3

    Za pomoci nástrojů na namáčení, lanýže namáčíme do temperované tmavé čokolády a když jsou všechny lanýže namočené, rozehřejeme zeleně obarvenou bílou čokoládu nebo zelenou polevu na bonbony a lanýže jí pokapeme náhodnými tenkými čarami nebo víry - dobře se dělají třeba pomocí vidličky. Necháme čokoládu zcela ztuhnout a uložíme lanýže do vzduchotěsné nádoby. V chladničce nám lanýže vydrží až 14 dní, po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, ale necháme bonbony dojít do pokojové teploty.

Komentáře k receptu