Studená avokádová polévka s dýní
Suroviny
- 400 g Dýně Hokkaidó
- 700 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Avokádo
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 17 g
- Sodík 760 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 5.1 mg
- Draslík 526.7 mg
- Vláknina 20243.7 mg
- Vitamín A 20243.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s vroucí osolenou vodou dáme vařit oloupané kousky dýně. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vaříme je přibližně 10-12 minut pod poklicí doměkka. Poté dýni scedíme, vývar zachytíme, dýni pokrájíme na malé kousky a dáme do mixéru.
-
2
Omyté avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, dužinu vyškrabeme a přidáme k dýni. Přilijeme 400ml vývaru z dýně, přidáme zakysanou smetanu, omytou celerovou nať, chilli koření, sůl a utřený stroužek česneku. Vše rozmixujeme dohladka na řidší pyré. Omytou petrželku kudrnku pokrájíme nadrobno.
-
3
Polévku posypeme petrželkou a podáváme.