Jogurtový koláč s lesním ovocem a drobenkou
Suroviny
- 200 g Borůvky
- 120 g Cukr třtinový
- 300 g Jogurt bílý
- 100 g Jahody lesní
- 200 g Mouka celozrnná špaldová
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
- 6 polévková lžíce Smetana zakysaná 11%
- 0.5 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 238 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 6 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 35.5 mg
- Draslík 107 mg
- Vláknina 3072.9 mg
- Vitamín A 3072.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lesní ovoce - borůvky a jahody promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je okapat.
-
2
Pak si připravíme drobenku: v míse nejdříve promícháme hrubou celozrnnou mouku s třinovým cukrem a máslem. Poté pomocí prstů směs promneme tak, že se vše spojí na jemnou drobenku. Koláčovou formu si vytřeme máslem (1/2 lžíce) a vysypeme hladkou celozrnnou moukou. Troubu si předehřejeme na 175°C.
-
3
Do mísy prosejeme hladkou celozrnnou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme k ní bílý jogurt, zakysanou smetanu, jemný třtinový cukr, strouhaný kokos a vejce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a všechna zrníčka seškrábneme do mouky. Směs na těsto důkladně promícháme a nalijeme do připravené koláčové formy. Povrch těsta posypeme lesním ovocem, posypeme ho drobenkou a dáme do středu trouby péct. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut . Upečený koláč poznáme podle toho, že má okraje mírně zlatohnědé, a když do těsta píchneme špejlí, zůstane čistá.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.