Banánový cheesecake ( se zmrzlinou )
Suroviny
- 30 g Hrozinky
- 55 g Máslo čerstvé
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Ořechy vlašské
- 200 g Sýr krémový
- 200 g Cukr krupice
- 170 g Mascarpone
- 55 g Cukr muscovado
- 410 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Rum
- 4 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 4 ks Banány
- 1.5 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 plátek Želatina bílá plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 34 g
- Sodík 80 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 118.8 mg
- Draslík 386.6 mg
- Vláknina 7093.5 mg
- Vitamín A 7093.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
2
Připravíme si základní vrstvu. Dva malé banány spolu s citronovou šťávou z půlky citronu rozmixujeme, nebo rozmačkáme vidličkou na hladké pyré. 55 gramů změklého másla a 55 gramů tmavého cukru muscovado utřeme ve velké míse do pěny. Přidáme jedno vejce a ještě chvíli třeme. Na vzniklou pěnu prosejeme mouku a čtvrt lžičky kypřicího prášku, přidáme banánové pyré, lžičku mleté skořice, kousky vlašských ořechů a rozinky, vše důkladně zpracujeme. Hotovou základní směs upravíme do otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme nejprve vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova 15 - 20 minut ( správně upečené těsto by mělo být při zmáčknutí uprostřed pružné ). Formu vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
-
3
Pokračujeme přípravou náplňe. Přelijeme 4 plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do mísy vložíme smetanový sýr, mascarpone a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. Rozmixujeme, nebo vidličkou rozmačkáme dva malé banány a citronovou šťávu z jednoho citronu a vešleháme do hmoty se smetanovým sýrem. Smetanu ke šlehání se dvěma lžičkami skořice dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je v zahřáté smetaně se skořicí. Přecedíme, abychom odstranili všechny kousky želatiny, která se nerozpustila a vmícháme do krému ze smetanového sýra. Zakapeme několika kapkami žlutého potravinářského barviva a hotovou náplň upravíme na vychladlý základ v dortové formě. Formou jemně poklepeme, aby se utvořila rovnoměrně vysoká vrstva náplně. Cheesecake dáme do chladničky a necháme ztuhnout přes noc, minimálně ale alespoň 3 hodiny.
-
4
Poslední fází je příprava rumové omáčky na pokapání dezertu. 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru a lžičku mleté skořice za stálého míchání zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 160 ml smetany ke šlehání a povaříme několik minut. Rendlík odstavíme a vmícháme rum. Necháme vychladnout.
-
5
Cheesecake podáváme pokapaný rumovou omáčkou a posypaný bílou čokoládou.