Cheesecake s citronovým krémem a sněhem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 300 g Sýr krémový
  • 300 g Cukr krupice
  • 250 g Sýr Ricotta
  • 300 g Celozrnné sušenky
  • 100 ml Voda pitná
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 60 ml Sirup Golden
  • 2 ks Citrony
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 plátek Želatina bílá plátky
  • 4 polévková lžíce Citronový krém
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 472 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 170 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 81.1 mg
  • Draslík 143.6 mg
  • Vláknina 1897.6 mg
  • Vitamín A 1897.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozmixujeme celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry ), nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky kulaté otevírací dortové formy o průměru 23 cm ( formu předem vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem )tak, aby směs sahala do výšky 3 - 4 cm, aby se do ní dala upravit náplň. Sušenkový základ na dně formy potřeme rovnoměrnou vrstvou citronového krému.

  • 2

    6 plátků želatiny přelijeme vodou a necháme je změknout.

  • 3

    Prošleháme ricottu, smetanový sýr, zakysanou smetanu a 100 gramů krupicového cukru ve velké míse a do krému poté vmícháme citronovou kůru ze dvou citronů.

  • 4

    Citronovou šťávu ze dvou citronů s 60 ti ml vody dáme do misky ze žáruvzdorného materiálu postavené na rendlíku s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je za stálého míchání v ohřáté vodě s citronovou šťávou. Poté přecedíme, abychom se zbavili zbytků nerozpuštěné želatiny a vmícháme do krému se smetanovým sýrem. Šleháme tak, aby vznikla hladká hmota a tu pak rovnoměrně naneseme na sušenkový základ v dortové formě. Pak formu dáme do chladničky a necháme ideálně přes noc ztuhnout, minimálně však 3 - 4 hodiny.

  • 5

    4 lžíce vody, zlatý třtinový sirup (nebo světlý kukuřičný sirup )a 150 gramů krupicového cukru zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Pak přivedeme k varu. Metlou, nebo elektrickým šlehačem ušleháme pevný sníh ze tří bílků ( musí být tak pevný, aby mohl tvořit pevné špičky ). Za stálého míchání postupně, tenkým pramínkem, přiléváme horký cukrový sirup a šleháme, dokud sníh nevychladne a není pevný a lesklý. Tato činnost nám bude trvat asi deset minut, doporučuji tedy použít kuchyňský robot se šlehací metlou.

  • 6

    Bílkový sníh dáme do cukrářského zdobicího sáčku a ve vysokých kopečcích ho naneseme na ztuhlý a vychlazený cheesecake. Flambovací pistolí kopečky opečeme. nemáme-li pistoli, opečeme pod předehřátým grilem, vyndáme z dortové formy a po rozkrájení získáme deset porcí vynikajícího sladkokyselého dortu.

Komentáře k receptu