Cheesecake s citronovým krémem a sněhem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Sýr krémový
- 300 g Cukr krupice
- 250 g Sýr Ricotta
- 300 g Celozrnné sušenky
- 100 ml Voda pitná
- 150 ml Zakysaná smetana
- 60 ml Sirup Golden
- 2 ks Citrony
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 plátek Želatina bílá plátky
- 4 polévková lžíce Citronový krém
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 472 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 33 g
- Sodík 170 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 81.1 mg
- Draslík 143.6 mg
- Vláknina 1897.6 mg
- Vitamín A 1897.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmixujeme celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry ), nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky kulaté otevírací dortové formy o průměru 23 cm ( formu předem vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem )tak, aby směs sahala do výšky 3 - 4 cm, aby se do ní dala upravit náplň. Sušenkový základ na dně formy potřeme rovnoměrnou vrstvou citronového krému.
-
2
6 plátků želatiny přelijeme vodou a necháme je změknout.
-
3
Prošleháme ricottu, smetanový sýr, zakysanou smetanu a 100 gramů krupicového cukru ve velké míse a do krému poté vmícháme citronovou kůru ze dvou citronů.
-
4
Citronovou šťávu ze dvou citronů s 60 ti ml vody dáme do misky ze žáruvzdorného materiálu postavené na rendlíku s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je za stálého míchání v ohřáté vodě s citronovou šťávou. Poté přecedíme, abychom se zbavili zbytků nerozpuštěné želatiny a vmícháme do krému se smetanovým sýrem. Šleháme tak, aby vznikla hladká hmota a tu pak rovnoměrně naneseme na sušenkový základ v dortové formě. Pak formu dáme do chladničky a necháme ideálně přes noc ztuhnout, minimálně však 3 - 4 hodiny.
-
5
4 lžíce vody, zlatý třtinový sirup (nebo světlý kukuřičný sirup )a 150 gramů krupicového cukru zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Pak přivedeme k varu. Metlou, nebo elektrickým šlehačem ušleháme pevný sníh ze tří bílků ( musí být tak pevný, aby mohl tvořit pevné špičky ). Za stálého míchání postupně, tenkým pramínkem, přiléváme horký cukrový sirup a šleháme, dokud sníh nevychladne a není pevný a lesklý. Tato činnost nám bude trvat asi deset minut, doporučuji tedy použít kuchyňský robot se šlehací metlou.
-
6
Bílkový sníh dáme do cukrářského zdobicího sáčku a ve vysokých kopečcích ho naneseme na ztuhlý a vychlazený cheesecake. Flambovací pistolí kopečky opečeme. nemáme-li pistoli, opečeme pod předehřátým grilem, vyndáme z dortové formy a po rozkrájení získáme deset porcí vynikajícího sladkokyselého dortu.