Lívanečky z červené řepy
Suroviny
- 100 g Červená řepa
- 10 g Droždí
- 100 g Sýr balkánský
- 110 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Tvaroh tučný
- 400 ml Mléko - podmáslí
- 4 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Křen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 18 g
- Sodík 521 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 113.4 mg
- Draslík 220.4 mg
- Vláknina 3762.5 mg
- Vitamín A 3762.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 188.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řepu uvaříme ve vodě ve slupce, poté oloupeme a najemno nastrouháme.
-
2
Podmáslí lehce zahřejeme a v míse promícháme s rozdrobeným droždím, cukrem a lžící mouky. Na teple necháme kynout. Když se začnou tvořit bublinky, přidáme vejce, nastrouhanou řepu, sůl a po částech mouku. Vymícháme hladké těsto jako na lívance. Necháme ještě asi 10 minut kynout.
-
3
V mezičase na pěnu nastrouháme oloupaný a opláchnutý křen najemno. V misce promícháme tvaroh s kysanou smetanou a rozdrobeným balkánským sýrem. Směs rozmixujeme dohladka a vmícháme křen. V chladničce necháme pod fólií vychladit.
-
4
Lívanečník vytíráme olejem a postupně smažíme lívanečky z obou stran dozlatova.
-
5
Lívanečky podáváme s křenovou pěnou.