Zapečené červené fazole s chilli, šunkou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 40 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 50 g Šunka uzená
  • 150 g Fazole červené
  • 20 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 45 g Mozzarella light
  • 100 ml Smetana 6% (do kávy)
  • 450 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 2 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 543 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 377 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 15 mg
  • Draslík 1289.6 mg
  • Vláknina 26615.9 mg
  • Vitamín A 26615.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé červené fazole v sítu omyjeme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme je 6-8 hodin namočené.

  • 2

    Nabobtnalé fazole propláchneme studenou vodou, dáme je do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list, snítku celerové natě, očištěný stroužek česneku a a celou očištěnou cibuli. Pak je pod poklicí, při mírném varu, uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 60 minut.

  • 3

    Mezitím malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek, posekáme ji nadrobno a dáme ji do misky. Uzenou šunku nakrájíme na kostičky přibližně 1x1cm. Sušené konzervované rajče necháme z oleje odkapat, pak ho nakrájíme na proužky. Drobné lístky rozmarýnu posekáme nadrobno. Rajče, šunku a rozmarýn přidáme k chilli papričce.

  • 4

    Troubu si předehřejeme na 200°C. Uvařené fazole scedíme, trochu vývaru zachytíme. Z fazolí vyjmeme koření, rozvařenou snítku celeru a dáme je do zapékací misky, kterou jsme si vytřeli olejem. Přimícháme do nich 1/2 nakrájené chilli papričky a dochutíme solí.

  • 5

    Do misky se zbytkem chilli a šunkou přidáme ještě 100ml nízkotučné smetany, 100ml vývaru z fazolí, hořčici, na malé kostičky pokrájenou Mozzarellu, sůl podle chuti a vše dobře promícháme. Touto řidší směsí potřeme fazole v zapékací míse, povrch posypeme nahrubo nastrouhaným Eidam sýrem a dáme do středu trouby zapéct. Pečeme dozlatova přibližně 20-30 minut.

  • 6

    Upečené pikantní fazole rozdělíme na porce a hned teplé servírujeme.

Komentáře k receptu