Zelňačka s fazolemi
Suroviny
- 200 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 750 g Zelí kysané
- 350 g Houby čerstvé
- 500 g Fazole červené
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 3 l Voda pitná
- 1 l Vývar slepičí
- 2 polévková lžíce Pohanková mouka hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 33 g
- Sodík 501 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 83.8 mg
- Draslík 1291 mg
- Vláknina 26316.9 mg
- Vitamín A 26316.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole přes noc namočíme do 1,5 l vody, poté slijeme a v 1, 5 l vody uvaříme doměkka.
-
2
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme (nálev odložíme).
-
3
Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme koření, zaprášíme moukou a necháme zezlátnout. Poté rozředíme vývarem a přivedeme do varu. Přidáme zelí, scezené fazole, houby, sůl a asi 30 minut vaříme.
-
4
Na závěr přilijeme nálev ze zelí, smetanu, znovu přivedeme k varu a podáváme.