Bábovka s mákem a švestkami
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Cukr krupice
- 140 g Švestky sušené
- 150 g Mák mletý
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 971 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 50 g
- Sodík 92 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 445.4 mg
- Draslík 624.8 mg
- Vláknina 21545 mg
- Vitamín A 21545 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0.3 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 160 °C, formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s mletým mákem. Bílky se 100 g cukru ušleháme do pevného sněhu. Sušené švestky vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat.
-
2
Smetanu ušleháme jen do polotuha spolu se 100 g cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Do smetany vmícháme rozšlehané žloutky, mléko, mouku a švestky. Do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do připravené formy. V předehřáté troubě pečeme bábovku 45 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.
-
3
Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
-
4
Podáváme posypanou moučkovým cukrem.