Zapečené orecchiette se smetanovou zeleninou
Suroviny
- 200 g Kapusta růžičková
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 50 g Žampiony - sterilované
- 150 g Těstoviny Orecchiette
- 150 g Farmářská šunka 96% masa
- 750 ml Voda pitná
- 200 ml Smetana 10 % tuku
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Hrášek
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 18 g
- Sodík 781 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 61 mg
- Vláknina 15093.2 mg
- Vitamín A 15093.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vysypeme do ní italské těstoviny ve tvaru oušek a uvaříme je přesně podle návodu na zkus. Uvařené těstoviny scedíme.
-
2
Troubu si předehřejeme na 185°C. Dno pekáčku si vytřeme olejem. Očištěnou a omytou růžičkovou kapustu dáme do rendlíku, zalejeme je vodou, přidáme sůl a povaříme je 5-7 minut. Poté je scedíme a kapustičku rozkrájíme na poloviny. Mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na silnější kolečka. Šunku nakrájíme na kostičky. Mražený hrášek v sítu propláchneme vodou. Sterilované žampióny ve slaném nálevu zcedíme. Tvrdý sýr nastrouháme do misky. V druhé misce rozmícháme smetanu s vejci, solí, pepřem, chilli a hořčicí.
-
3
V míse si uvařené těstoviny promícháme se zeleninou a šunkou. případně je dochutíme solí. Vše dáme do pekáčku, polejeme připravenou smetanou s vejci, vidličkou do těstovin několikrát píchneme, aby smetana prostoupila až ke dnu. Nakonec těstoviny posypeme sýrem a dáme pekáček do středu trouby.
-
4
Těstoviny pečeme dozlatova přibližně 25 minut, až budou mít okolo zlatohnědou kůrku. Podáváme je teplé.