Losos v páře s dušeným salátem a hráškovým krémem
Suroviny
- 20 g Cibule
- 20 g Cibule
- 300 g Hrášek mražený
- 150 g Hrášek mražený
- 70 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Pórek
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 350 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Citrony
- 2 ks Rajčata
- 0.25 ks Salát ledový
- 4 ks Losos - filety
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 884 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 44 g
- Sodík 910 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 213.5 mg
- Draslík 1569.1 mg
- Vláknina 25129.5 mg
- Vitamín A 25129.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 109.1 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hráškový krém očistíme pórek (jen bílou část), cibuli a nakrájíme na jemno.
-
2
Cibuli s pórkem asi 3 minuty restujeme na másle, přidáme větvičku tymiánu, sůl, pepř a cukr. Když cukr zkaramelizujeme, přidáme hrášek, zarestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme jen krátce, aby hrášek neztratil barvu. Přidáme smetanu a vše rozmixujeme. Krém přecedíme přes sítko.
-
3
Na dušený salát, opereme salát, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme rajčata, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno.
-
4
Na másle zpěníme cibuli, přimícháme hrášek, sůl, pepř, posekanou větvičku tymiánu a orestujeme. Na závěr vmícháme salát a rajčata.
-
5
Na filety vlijeme vodu do hrnce a dáme vařit s kolečky citronu a větvičkou tymiánu. Dno menšího děrovaného hrnce potřeme olejem a vložíme do hrnce s vodou, aby se nedotýkalo dno vody. Do děrovaného hrnce vložíme plátky lososa, které jsme osolili a opepřili. Lososa přiklopíme a vaříme v páře asi 5 minut.
-
6
Dušený salát servírujeme pomocí vykrajovátka, do kterého salát vtlačíme, na salát položíme lososa a kolem přilijeme hráškový krém.