Vepřová panenka s ovocno-smetanovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Vepřová panenka
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Bazalka sušená
  • 2 ks Jablka
  • 2 ks Hrušky
  • 2 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 574 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 101 mg
  • Draslík 1012.2 mg
  • Vláknina 9558.8 mg
  • Vitamín A 9558.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté hrušky a jablka přepůlíme, vykrojíme jadřince a nakrájíme je na malé kostičky. Omytou a osušenou vepřovou panenku přepůlíme. Litinovou pánev řádně rozehřejeme, nalijeme do ní olej a když je správně rozehřátý, zprudka panenku orestujeme ze všech stran. Restujeme ji z každé strany přibližně po 1-2 minutách do zlatohněda. Orestovanou panenku hned osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a hned odložíme do vyhřáté mísy a udržíme ji v teple.

  • 2

    Do pánve s výpekem dáme pokrájené hrušky s jablky, pokapeme je citrónovou šťávou, přimícháme bazalku, smetanu a pod poklicí dusíme hrušky s jablky doměkka. Měkké ovoce rozmačkáme vidličkou na pyré, které dochutíme cukrem (podle sladkosti ovoce) i špetkou soli.

  • 3

    Teplou panenku nakrájíme na plátky, ozdoně je poklademe na talíře, přelijeme je z části ovocno-smetanovým pyré a hned servírujeme.

Komentáře k receptu