Vepřová panenka s ovocno-smetanovým pyré
Suroviny
- 600 g Vepřová panenka
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Bazalka sušená
- 2 ks Jablka
- 2 ks Hrušky
- 2 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 18 g
- Sodík 574 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 101 mg
- Draslík 1012.2 mg
- Vláknina 9558.8 mg
- Vitamín A 9558.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté hrušky a jablka přepůlíme, vykrojíme jadřince a nakrájíme je na malé kostičky. Omytou a osušenou vepřovou panenku přepůlíme. Litinovou pánev řádně rozehřejeme, nalijeme do ní olej a když je správně rozehřátý, zprudka panenku orestujeme ze všech stran. Restujeme ji z každé strany přibližně po 1-2 minutách do zlatohněda. Orestovanou panenku hned osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a hned odložíme do vyhřáté mísy a udržíme ji v teple.
-
2
Do pánve s výpekem dáme pokrájené hrušky s jablky, pokapeme je citrónovou šťávou, přimícháme bazalku, smetanu a pod poklicí dusíme hrušky s jablky doměkka. Měkké ovoce rozmačkáme vidličkou na pyré, které dochutíme cukrem (podle sladkosti ovoce) i špetkou soli.
-
3
Teplou panenku nakrájíme na plátky, ozdoně je poklademe na talíře, přelijeme je z části ovocno-smetanovým pyré a hned servírujeme.