Polévka gratinovaná rajčatová s bazalkou
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 40 g Mozzarella
- 10 ml Olej olivový
- 10 ml Protlak rajčatový sterilovaný
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 8 ks Bazalka
- 4 ks Olivy černé
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 628 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 45 g
- Sodík 4198 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 23.7 mg
- Draslík 966.9 mg
- Vláknina 28680 mg
- Vitamín A 28680 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek a cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Olivy vypeckujeme a také najemno nakrájíme. Z omytých rajčat odstraníme slupku a pokrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozpálíme olivový olej a podusíme na něm cibuli s česnekem dozlatova. Přidáme olivy, rajčata a rajčatový protlak, krátce podusíme a přidáme zeleninový vývar. Ochutíme solí a pepřem, vaříme asi 10 minut.
-
3
Rozehřejeme troubu na 250 °C.
-
4
Promícháme kyselou smetanu. Polévku odstavíme z plotny a vmícháme do ní smetanu. Rozdělíme polévku do dvou žáruvzdorných polévkových misek, položíme na ně plátky mozzarely a krátce zapečeme v troubě, až se sýr rozteče.
-
5
Na talíři posypeme omytými a najemno nasekanými listy bazalky.