Vepřové řízky v hořčičné omáčce
Suroviny
- 400 g Brambory
- 60 ml Mléko plnotučné
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Víno bílé
- 100 ml Vývar drůbeží
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 2 ks Cibule lahůdková
- 4 ks libové vepřové řízky
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 3 polévková lžíce Olej rozmarýnový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 21 g
- Sodík 364 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 459.7 mg
- Vláknina 11346.7 mg
- Vitamín A 11346.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 109 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou mrkev nakrájíme na špalíčky, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, přidáme lístky z větvičky rozmarýnu, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přikryté alobalem asi 30 minut.
-
2
V mezičase připravíme bramborovou kaši a vepřové plátky.
-
3
Omyté plátky masa osolíme, opepříme a poprášíme moukou a na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran orestujeme. Maso přendáme poté na talíř a do výpeku vložíme máslo a drobně pokrájenou bílou část cibulek (nať rovněž drobně posekáme a odložíme do bramborové kaše). Když cibulka zesklovatí, přimícháme hořčici, vmícháme víno a necháme chvíli provařit. Podle potřeby přilijeme vývar. Poté do omáčky vložíme osmažené plátky masa a necháme lehce povařit.
-
4
Na kaši brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté brambory scedíme a propasírujeme. Do kaše zašleháme rozmarýnový olej, horké mléko, smetanu, ale jen tolik, aby nebyla kaše příliš řídká. Na závěr vmícháme drobně posekanou cibulovou nať.
-
5
Plátky podáváme přelité omáčkou, přidáme pečenou mrkev a kaši.