Ragú s bramborovou kaší
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 500 g Maso mleté - mix
- 100 g Hrášek mražený
- 50 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 500 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý mletý
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Tymián čerstvý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1005 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 73 g
- Sodík 488 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 256.4 mg
- Draslík 1520.9 mg
- Vláknina 43437.8 mg
- Vitamín A 43437.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev a celer očistíme, opláchneme, na hrubo nastrouháme a orestujeme v kastrole na rozpáleném oleji. Očištěnou cibuli a česnek nakrájíme najemno a přidáme k zelenině. Po chvíli restování přidáme mleté maso a za častého míchání smažíme. Poté přidáme protlak, sůl, koření, které zabalíme do plátýnka, přidáme čerstvý rozmarýn, přilijeme část vývaru, dobře promícháme a na mírném plameni dusíme zhruba 45 minut. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přilijeme vývar. Když je maso udušené, vmícháme hrášek a kukuřici, kterou jsme slili a nechali okapat.
-
2
V mezičase oloupeme brambory, opláchneme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě do měkka. Poté slijeme, propasírujeme a přilijeme smetanu, rozšlehané žloutky a rozpuštěné máslo. Smetanu přiléváme postupně, aby kaše nebyla příliš řídká.
-
3
Z udušeného ragú vyjmeme koření včetně rozmarýnu, směs rozprostřeme v zapékací míse a překryjeme kaší (nejlépe se pracuje pomocí cukrářského sáčku). V troubě předehřáté na 230 °C zapékáme zhruba 20 – 25 minut, až kaše zezlátne.