Ragú s bramborovou kaší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 500 g Maso mleté - mix
  • 100 g Hrášek mražený
  • 50 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 500 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 ml Hovězí vývar základní
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý mletý
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1005 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 488 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 256.4 mg
  • Draslík 1520.9 mg
  • Vláknina 43437.8 mg
  • Vitamín A 43437.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.8 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev a celer očistíme, opláchneme, na hrubo nastrouháme a orestujeme v kastrole na rozpáleném oleji. Očištěnou cibuli a česnek nakrájíme najemno a přidáme k zelenině. Po chvíli restování přidáme mleté maso a za častého míchání smažíme. Poté přidáme protlak, sůl, koření, které zabalíme do plátýnka, přidáme čerstvý rozmarýn, přilijeme část vývaru, dobře promícháme a na mírném plameni dusíme zhruba 45 minut. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přilijeme vývar. Když je maso udušené, vmícháme hrášek a kukuřici, kterou jsme slili a nechali okapat.

  • 2

    V mezičase oloupeme brambory, opláchneme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě do měkka. Poté slijeme, propasírujeme a přilijeme smetanu, rozšlehané žloutky a rozpuštěné máslo. Smetanu přiléváme postupně, aby kaše nebyla příliš řídká.

  • 3

    Z udušeného ragú vyjmeme koření včetně rozmarýnu, směs rozprostřeme v zapékací míse a překryjeme kaší (nejlépe se pracuje pomocí cukrářského sáčku). V troubě předehřáté na 230 °C zapékáme zhruba 20 – 25 minut, až kaše zezlátne.

Komentáře k receptu