Plátky z hovězího masa se smetanovou omáčkou a hříbky
Suroviny
- 1 kostka Bujón hovězí
- 700 g Hříbky čerstvé
- 500 g Hovězí maso přední
- 200 g Celer bulvový
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Ocet
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 445 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 30 g
- Sodík 936 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 118.1 mg
- Draslík 1296.2 mg
- Vláknina 8308.8 mg
- Vitamín A 8308.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přední hovězí libové maso v celku dáme do kastrólu s vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a uvaříme ho doměkka. Vaříme ho přibližně 70 minut.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé hříbky a cibuli. Hříbky pokrájíme na plátky, cibuli nadrobno. Když je maso měkké, vyjmeme ho a vývar scedíme.
-
3
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, pak přidáme pokrájené hříbky, osolíme je, opepříme a krátce je s cibulí osmažíme. Zalijeme horkým vývarem, přimícháme 2 lžíce octa, přidáme kostku masoxu, když se rozvaří, tak případně dochutíme solí. Vaříme dalších 15-20 minut, až budou houby měkké, občas je promícháme.
-
4
Mezitím v druhé pánvi uděláme světlou jíšku: rozehřejeme lžíci másla, přisypeme k ní 3 lžíce hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně ji přimícháme k hříbkům a pomalu uvaříme hustou omáčku. Když je jíška rozvařená a omáčka hustá, za stálého míchání přilejeme smetanu. Do omáčky vložíme maso nakrájené na plátky, prohřejeme je 1-2 minuty a servírujeme.