Mušle dušené ve víně se smetanou a šafránem
Suroviny
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Šafrán
- 1.5 kg Mušle svatojakubské
- 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1531 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 95 mg
- Draslík 1078.6 mg
- Vláknina 11517.2 mg
- Vitamín A 11517.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod tekoucí studenou vodou velice dobře očistíme kartáčkem mušle a které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč a znovu vše omyjeme.
-
2
Očištěnou velkou cibuli pokrájíme nadrobno. Svazek petrželky omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme nadrobno. Ve smetaně (šlehačce) rozmícháme špetku šafránu. Z omytého a osušeného chemicky neošetřeného citrónu si škrabkou oloupeme tence kůru do tvaru spirálky a odložíme ji.
-
3
V hlubším hrnci rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli do měkka. Pak přidáme mušle, přilijeme bílé víno, vše promícháme a pod poklicí vaříme 4 minuty. Pokličku odložíme, k mušlím přilejeme smetanu se šafránem, přimícháme petrželovou nať, sůl a pepř. Hrnec zakryjeme pokličkou a mušle vaříme další 2 minuty. Během té doby 1-2 mušle promícháme. Jakmile omáčka začne tuhnout, hrnec odstavíme z plotny a mušle okamžitě dáváme na talíře. Dozdobíme je citrónovou kůrou a okamžitě servírujeme.