Mušle dušené ve víně se smetanou a šafránem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.5 kg Mušle svatojakubské
  • 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 588 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1531 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 95 mg
  • Draslík 1078.6 mg
  • Vláknina 11517.2 mg
  • Vitamín A 11517.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod tekoucí studenou vodou velice dobře očistíme kartáčkem mušle a které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč a znovu vše omyjeme.

  • 2

    Očištěnou velkou cibuli pokrájíme nadrobno. Svazek petrželky omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme nadrobno. Ve smetaně (šlehačce) rozmícháme špetku šafránu. Z omytého a osušeného chemicky neošetřeného citrónu si škrabkou oloupeme tence kůru do tvaru spirálky a odložíme ji.

  • 3

    V hlubším hrnci rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli do měkka. Pak přidáme mušle, přilijeme bílé víno, vše promícháme a pod poklicí vaříme 4 minuty. Pokličku odložíme, k mušlím přilejeme smetanu se šafránem, přimícháme petrželovou nať, sůl a pepř. Hrnec zakryjeme pokličkou a mušle vaříme další 2 minuty. Během té doby 1-2 mušle promícháme. Jakmile omáčka začne tuhnout, hrnec odstavíme z plotny a mušle okamžitě dáváme na talíře. Dozdobíme je citrónovou kůrou a okamžitě servírujeme.

Komentáře k receptu