Krkonošské kyselo
Suroviny
- 350 g Lišky čerstvé
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Smetana zakysaná 15%
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 42 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 258.8 mg
- Draslík 89.7 mg
- Vláknina 433 mg
- Vitamín A 433 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé lišky očistíme a omyjeme, drobné plodnice necháme vcelku, velké rozkrájíme.
-
2
V hlubší a větší pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Lišky vložíme do omastku, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. Nejdříve se lišky vydusí z vlasní vody, pak je vysmažíme téměř dozlatova. Často je během vaření promícháváme.
-
3
V misce rozšleháme vajíčka. Sladkou smetanu v druhé misce smícháme se zakysanou smetanou. Když jsou lišky vysmažené, nalijeme na ně vejce a za stálého míchání je necháme srazit, pak hned přilijeme smetanu, mícháme do doby, až se začne vařit. Pak ihned pánev odstavíme z plotny. Podle chuti omáčku dochutíme cukrem, solí a několika kapkami octa.