Osvěžující dezert z červených pomerančů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 6 ks Pomeranč červený
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 3 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 1 polévková lžíce Cukr moučka
  • 2 polévková lžíce Meduňka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 333 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 123 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 395.5 mg
  • Draslík 153.3 mg
  • Vláknina 2484.3 mg
  • Vitamín A 2484.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na ozdobu: omyté a osušené 2 červené pomeranče překrojíme na poloviny. Pomocí lžíce pomerančovou dužinu vyjmeme tak, že zůstanou čisté, vydlabané půlky pomeranče - použijeme je jako misky. Dužinu pečlivě vyloupneme z blanek, zůstane čistá pomerančová dužina - půlměsíčky. Omyjeme si několik lístků meduňky, necháme je okapat a vše odložíme do lednice.

  • 2

    Z omytých a osušených 4 červených pomerančů a 1 citrónu nastrouháme kůru do mísy. Z pomerančů vymačkáme šťávu, promícháme ji s kůrou, přidáme ještě pomerančový likér a znovu promícháme. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Přimícháme k ní Maizenu, pomerančovou směs a vše dáme do rendlíku. Při mírné teplotě a za stálého míchání pomalu směs vaříme do zhoustnutí. Rendlík odstavíme z plotny a ještě minutu mícháme.

  • 3

    Z bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zamícháme do pomerančového krému. Rendlík s krémem pak posadíme do mísy se studenou vodou a mícháme do vychladnutí. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku, kterou zlehka zapracujeme do krému. Pak ho odložíme do lednice na 3-4 hodiny.

  • 4

    Vychlazeným krémem naplníme misky z pomerančů, ozdobíme je pomerančovými půlměsíčky, meduňkovými lístky a podáváme.

Komentáře k receptu