Zlatohnědá karamelová omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 68.3 mg
- Draslík 1.1 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hlubšího rendlíku se silným dnem si nasypeme krupicový cukr a jen za občasného míchání, při vysoké teplotě, přivedeme cukr do varu. Přibližně po 8-10 minutách cukr začne vytvářet hrudky a začne karamelizovat. Za stálého míchání přidáme máslo. Až se máslo rozpustí a cukr bude úplně rozpuštěný, začne bublat - cukr se znovu srazí a ztvrdne a za stálého míchání směs rozvaříme, přilijeme vroucí smetanu a znovu vše povaříme, až vznikne hustá zlatohnědá omáčka.
-
2
Poté karamel odstavíme z plotny, přecedíme ho přes cedník do čisté sklenice, uzavřeme a vychladlou karamelovou omáčku můžeme skladovat v lednici. Použijeme jí podle potřeby.