Košíčky plněné šlehačkovo-malinovou zmrzlinou
Suroviny
- 50 g Kakao - prášek
- 90 g Máslo čerstvé
- 115 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr krupice
- 200 g Cukr moučkový
- 220 g Cukr moučkový
- 50 g Maizena - kukuřičný škrob
- 170 g Čokoláda 70% kakao
- 250 ml Mléko plnotučné
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 80 ml Voda pitná
- 20 ml Káva instantní
- 500 ml zmrzlina
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1475 kcal
- Sacharidy 164 g
- Tuky 88 g
- Sodík 73 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 134 g
- Cholesterol 246.1 mg
- Draslík 273 mg
- Vláknina 9416.7 mg
- Vitamín A 9416.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 298 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jeden den si připravíme šlehačkový krém ke zmrzlině: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, mléko a cukr. Jakmile se směs začne vařit, odstavíme rendlík z plotny, šlehačkový krém přelijeme do misky, kterou uzavřeme a dáme na noc do mrazáku.
-
2
Druhý den upečeme košíčky: formičky o průměru asi 8-10cm vymažeme máslem. V míse smícháme prosátou mouku s Maizenou, kypřícím práškem do pečiva a solí. Troubu si předehřejeme na 180°C. Do mísy, kterou posadíme do horké vodní lázně, nalámeme čokoládu, přidáme máslo a kakao. Za stálého míchání čokoládu s máslem rozpustíme až se vytvoří hladký krém, pak mísu odstavíme z vodní lázně. V druhé míse elektrickým šlehačem vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny, ke konci zašleháme do ní instantní kávu. Postupně ještě do pěny zamícháme čokoládový krém a nakonec připravenou mouku. Těsto dáme do formiček, ty poklademe na plech a dáme do trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut. Upečené a mírně vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout.
-
3
Do hlubší pánve nasypeme cukr, přidáme k němu vodu, máslo a za stálého míchání uvaříme karamel. Ke karamelu přimícháme máslo, mícháme do doby, až bude vzniklá poleva hladká, pak přidáme smetanu a pomalu vaříme, asi 20-25 minut do hustého krému.
-
4
Malinovou zmrzlinu smícháme se šlehačkovým krémem.
-
5
Košíčky poklademe na mísu, na každý dáme kopeček malinové zmrzliny, kterou přelijeme karamelovým krémem a podáváme.