Šlehačkový krém s pečenými meruňkami
Suroviny
- 50 g Cukr moučkový
- 110 g Cukr moučka
- 220 ml Mléko plnotučné
- 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Želatina
- 7 ks Meruňky
- 4 ks Meruňky
- 4 ks Levandule květ
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Levandule květ
- 2 polévková lžíce Mandle v čokoládě
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 21 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 66 mg
- Draslík 356.5 mg
- Vláknina 5500 mg
- Vitamín A 5500 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 341.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé omyté meruňky rozřízneme, odstraníme pecky, posypeme cukrem a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Dáme je do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30-35 minut. Upečené meruňky rozmixujeme v mixéru, pak vzniklé meruňkvé pyré rozdělíme do 4 pohárů.
-
2
Připravíme šlehačkový krém: želatinu ve skleničce rozpustíme ve vodě. Do rendlíku nalijeme mléko se smetanou, přimícháme moučkový cukr, čerstvé levandulové květy a směs přivedeme k varu. Rendlík pak odstavíme z plotny a necháme směs vychladnout.
-
3
Skleničku se želatinou vložíme do mikrovlnné trouby a mírně ji zahřejeme (jen pár sekund). Smetanovou směs po 20 minutách scedíme, aby tam nezůstaly květy. Poté do ní důkladně zamícháme zahřátou želatinu a vzniklý krém dáme do lednice zchladit asi na 30 minut. Krém před podáváním rozdělíme do pohárů na pečené meruňky. Poháry ozdobíme mandlemi, na kousky pokrájenými meruňkami a snítkami s květy levandule.