Kuřecí prsa s gratinovanými bramborami
Suroviny
- 400 g Brambory
- 120 g Brokolice
- 600 g Kuřecí prsa
- 120 g Mrkev kořen
- 120 g Celer řapíkatý
- 250 g President Camembert linea
- 250 ml Smetana na šlehání
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Cibule
- 4 ks Tymián čerstvý
- 4 ks Tymián čerstvý
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 8 plátek Slanina anglická
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 39 g
- Sodík 384 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 1794.9 mg
- Vláknina 38152 mg
- Vitamín A 38152 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 203.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na silnější plátky. Oloupaný česnek nakrájíme najemno, větvičky tymiánu posekáme nadrobno. Sýr nakrájíme na plátky.
-
2
Do hrnce vlijeme smetanu, přidáme česnek, tymián a sůl. Do smetany vložíme plátky brambor a vaříme do poloměkka. Poté brambory přeložíme do zapékací mísy, poklademe plátky sýra, přelijeme smetanou z hrnce a v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 35 minut, až jsou brambory měkké.
-
3
Opláchnutá a osušená kuřecí prsa osolíme a opepříme, srolujeme a každý kus zabalíme do dvou plátků anglické slaniny. Zašpejlujeme a na rozpáleném oleji závitky ze všech stran smažíme. Na závěr přidáme větvičky tymiánu. Poté závitky přeložíme do pekáče, přelijeme výpekem z pánve a pečeme v troubě na 160 °C zhruba 10 minut společně s bramborami.
-
4
V mezičase očistíme zeleninu (vyjma cibule a česneku), nakrájíme a v horké osolené vodě krátce blanšírujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a v rozpáleném oleji orestujeme. Přimícháme okapanou zeleninu, promícháme, chvíli restujeme a na závěr vmícháme drobně posekané lístky bazalky.
-
5
Na talíř nejprve narovnáme zeleninu a na ni položíme kuřecí závitek, z něhož jsme odstranili špejle. Zvlášť podáváme gratinované brambory.