Koláč se smetanovým špenátem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Sýr Parmezán
- 600 g Špenátový protlak mražený
- 100 g Smetana kysaná
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Hrách loupaný
- 2 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 53 g
- Sodík 614 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 350.3 mg
- Draslík 592.3 mg
- Vláknina 16751.9 mg
- Vitamín A 16751.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170°C.
-
2
Do mísy prosejeme 200 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), přidáme zbylé máslo, sůl a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Rozmražený, nejlépe listový špenát necháme na sítu okapat a poté drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a promícháme s okapaným špenátem. V míse promícháme smetanovou zálivku z kysané i sladké smetany s rozšlehanými vejci, strouhaným parmazánem, solí a kořením. Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku a vyložíme jím formu. Těsto vidličkou propícháme, dno přikryjeme pečicím papírem a posypeme sušeným hrachem. V předehřáté troubě pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme hrách i papír. Korpus potřeme rozšlehaným bílkem, do korpusu navrstvíme špenátovou náplň, uhladíme, zalijeme smetanovou zálivkou a povrch posypeme plátky mandlí. Koláč pečeme 30 – 35 minut.
-
4
Upečený koláč necháme lehce zchladnout a teplý podáváme.