Smažené smetanové čtverečky s brandy
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 430 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Tuk rostlinný
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 15%
- 4 polévková lžíce Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 880 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 47 g
- Sodík 301 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 145.2 mg
- Draslík 142 mg
- Vláknina 7055 mg
- Vitamín A 7055 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku (30 g odložíme na posypání válu), přidáme kypřicí prášek, krupicový cukr, sůl, ustrouhanou citronovou kůru, změklé máslo a smetanu. Uděláme důlek, do něj vlijeme rozšlehaná vejce a brandy. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 45 minut odpočinout.
-
2
Těsto vyjmeme z chladničky a na pomoučeném vále po částech vyválíme asi 1 cm silné placky. Rádýlkem vykrájíme čtverce o straně asi 4 cm.
-
3
V pánvi rozehřejeme rostlinný tuk na 180 °C a po částech smažíme z obou stran čtverečky. Usmažené necháme na ubrousku okapat, sypeme moučkovým cukrem a podáváme teplé.