Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou
Suroviny
- 800 g Brambory
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Kedlubna
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 551 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 39 g
- Sodík 457 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 112.8 mg
- Draslík 1143.8 mg
- Vláknina 16620.8 mg
- Vitamín A 16620.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 484 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty.
-
2
Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké.
-
3
Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.