Karamelky s javorovým sirupem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 13 g
- Sodík 30 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 16.3 mg
- Draslík 82.3 mg
- Vláknina 1072 mg
- Vitamín A 1072 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na plech vsypeme vlašské ořechy a necháme je ve středně vyhřáté troubě asi 5 minut ztmavnout. Po vychladnutí je nasekáme.
-
2
V hrnci smícháme třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl, smetanu, mléko, javorový sirup a máslo. Za stálého míchání směs přivedeme zvolna k varu a pod pokličkou povaříme 3 minuty. Pokličku odstraníme a bez míchání pomalu vaříme směs tak dlouho, až vznikne zlatě hnědý karamel.
-
3
Do hotového karamelu vmícháme nasekané ořechy.
-
4
Menší formu čtvercového tvaru vyložíme alobalem, který potřeme olejem. Vlijeme do ní hotový karamel, který necháme při pokojové teplotě asi 2 hodiny zchladnout.
-
5
Vychladlý karamel nakrájíme na kostky nožem namočeným v oleji. Bonbony uložíme do papírových košíčků nebo zabalíme do celofánu.