Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr třtinový
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Ořechy pekanové
- 100 g Šlehačka
- 200 g Řecký jogurt
- 200 ml Sirup javorový
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Banány
- 4 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 45 g
- Sodík 126 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 156.4 mg
- Draslík 584.1 mg
- Vláknina 10132.8 mg
- Vitamín A 10132.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu.
-
2
Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dolů.
-
3
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, poté přidáme 100 g másla, 100 g namletých pekanových ořechů a vanilkový extrakt.
-
4
Zbylý banán (nejlépe přezrálý) rozdrtíme vidličkou na talíři a také ho přidáme do těsta.
-
5
Vmícháme i mouku smíchanou se sodou a skořicí, řecký jogurt a nakonec opatrně vmícháme vyšlehané bílky.
-
6
Těsto vrstvíme jednu lžící podruhé do pečící formy na banány.
-
7
Pečeme 45 minut až 1 hodinu na 160 °C.
-
8
Mezitím si připravíme omáčku – 100 g pekanových ořechů vcelku opečeme nasucho na pánvi. Přidáme 100 g másla, osolíme, 100 ml javorového sirupu a 100 ml šlehačky. Vaříme asi 5 minut – směs by měla zhoustnout.
-
9
Koláč po upečení necháme zchládnout a pak ho vyklopíme. Podáváme přelité omáčkou.