Makový koláč z křehkého těsta

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 g Cukr krupice
  • 150 g Mák mletý
  • 80 g Cukr krystal
  • 20 g Šlehačka
  • 330 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 617 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 20 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 70.9 mg
  • Draslík 193.8 mg
  • Vláknina 10177 mg
  • Vitamín A 10177 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku.

  • 2

    Poté přidáme studené mléko, cukr krupice a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.

  • 3

    Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.

  • 4

    Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.

  • 5

    Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.

  • 6

    Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 10 minut.

  • 7

    Mák povaříme v mléce, přidáme cukr, citronovou kůru a skořici a povaříme.

  • 8

    Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku.

  • 9

    Směsí naplníme koláč a pečeme 40 minut na 180 °C.

Komentáře k receptu