Makový koláč z křehkého těsta
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 120 g Cukr krupice
- 150 g Mák mletý
- 80 g Cukr krystal
- 20 g Šlehačka
- 330 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 35 g
- Sodík 20 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 70.9 mg
- Draslík 193.8 mg
- Vláknina 10177 mg
- Vitamín A 10177 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku.
-
2
Poté přidáme studené mléko, cukr krupice a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
-
3
Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
-
4
Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
-
5
Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
-
6
Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 10 minut.
-
7
Mák povaříme v mléce, přidáme cukr, citronovou kůru a skořici a povaříme.
-
8
Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku.
-
9
Směsí naplníme koláč a pečeme 40 minut na 180 °C.