Oříškový dort bez mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Ořechy lískové
  • 180 g Cukr krupice
  • 45 g Ořechy lískové
  • 25 g Cukr krupice
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Smetana na šlehání
  • 11 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 11 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Ztužovač šlehačky
  • 1 balení Poleva čokoládová
  • 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 718 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 149 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 682.7 mg
  • Draslík 401.5 mg
  • Vláknina 6308 mg
  • Vitamín A 6308 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. Lískové oříšky na těsto upražíme v troubě(dbáme, aby se nespálily), mnutím ořechy zbavíme slupek a poté ořechy umeleme.

  • 2

    V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem a umletými ořechy. Na závěr do směsi zlehka vmícháme pevný sníh z bílků.

  • 3

    Těsto vlijeme do formy, uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.

  • 4

    V mezičase si připravíme náplň. Smetanu dobře šlehačem ušleháme spolu s cukrem, vanilkou a ztužovači. Do ušlehané smetany vmícháme drobně posekané ořechy.

  • 5

    Upečený dost necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy, přeložíme na mřížku a necháme vychladnout. Poté dort podélně rozkrojíme na dvě placky. Spodní položíme na plochou mísu, placku potřeme připravenou náplní a přiklopíme druhou plackou. Celý povrch dortu potřeme polevou, kterou jsme připravili podle návodu.

Komentáře k receptu