Oříškový dort bez mouky
Suroviny
- 150 g Ořechy lískové
- 180 g Cukr krupice
- 45 g Ořechy lískové
- 25 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 ml Smetana na šlehání
- 11 ks Vaječný žloutek slepičí
- 11 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Ztužovač šlehačky
- 1 balení Poleva čokoládová
- 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 50 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 682.7 mg
- Draslík 401.5 mg
- Vláknina 6308 mg
- Vitamín A 6308 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. Lískové oříšky na těsto upražíme v troubě(dbáme, aby se nespálily), mnutím ořechy zbavíme slupek a poté ořechy umeleme.
-
2
V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem a umletými ořechy. Na závěr do směsi zlehka vmícháme pevný sníh z bílků.
-
3
Těsto vlijeme do formy, uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
-
4
V mezičase si připravíme náplň. Smetanu dobře šlehačem ušleháme spolu s cukrem, vanilkou a ztužovači. Do ušlehané smetany vmícháme drobně posekané ořechy.
-
5
Upečený dost necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy, přeložíme na mřížku a necháme vychladnout. Poté dort podélně rozkrojíme na dvě placky. Spodní položíme na plochou mísu, placku potřeme připravenou náplní a přiklopíme druhou plackou. Celý povrch dortu potřeme polevou, kterou jsme připravili podle návodu.