Lehký dort s tvarohovou náplní
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 500 g Tvaroh jemný
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Cukr krupice
- 40 g Mouka polohrubá
- 40 g Solamyl
- 380 ml Smetana na šlehání
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 6 plátek Želatina bílá plátky
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 27 g
- Sodík 33 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 127.4 mg
- Draslík 64.7 mg
- Vláknina 765 mg
- Vitamín A 765 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Žloutky s vodou ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a dobře ušleháme, až se cukr rozpustí. Do pěny opatrně zašleháme mouku, kterou jsme rozmíchali se Solamylem a kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
-
3
Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Upečený korpus necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
-
4
Na náplň necháme ve vodě nabobtnat plátky želatiny, které slijeme a na mírném plameni necháme rozpustit. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme rozpuštěnou želatinu a dobře ušlehanou smetanu.
-
5
Vychladlý korpus napříč rozpůlíme, spodní část položíme na plochou servírovací mísu, přiložíme odpínací okraj formy, který jsme vyložili pečicím papírem a sevřeme. Na korpus navrstvíme tvarohový krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort dáme do chladu ztuhnout.
-
6
Před podáváním odstraníme okraj formy a dort poprášíme moučkovým cukrem.