Lehký dort s tvarohovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 500 g Tvaroh jemný
  • 100 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr krupice
  • 40 g Mouka polohrubá
  • 40 g Solamyl
  • 380 ml Smetana na šlehání
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 6 plátek Želatina bílá plátky
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 606 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 33 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 127.4 mg
  • Draslík 64.7 mg
  • Vláknina 765 mg
  • Vitamín A 765 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Žloutky s vodou ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a dobře ušleháme, až se cukr rozpustí. Do pěny opatrně zašleháme mouku, kterou jsme rozmíchali se Solamylem a kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.

  • 3

    Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Upečený korpus necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.

  • 4

    Na náplň necháme ve vodě nabobtnat plátky želatiny, které slijeme a na mírném plameni necháme rozpustit. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme rozpuštěnou želatinu a dobře ušlehanou smetanu.

  • 5

    Vychladlý korpus napříč rozpůlíme, spodní část položíme na plochou servírovací mísu, přiložíme odpínací okraj formy, který jsme vyložili pečicím papírem a sevřeme. Na korpus navrstvíme tvarohový krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort dáme do chladu ztuhnout.

  • 6

    Před podáváním odstraníme okraj formy a dort poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu