Jablečný koláč se smetanou
Suroviny
- 180 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Mandle
- 110 ml Smetana na šlehání
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 6 ks Jablka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Hrách loupaný
- 2.5 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr vanilka
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 40 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 426.3 mg
- Draslík 316.8 mg
- Vláknina 8708.3 mg
- Vitamín A 8708.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.
-
2
Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.
-
3
Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.
-
4
Z odloženého těsta vytvoříme proužky.
-
5
Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.