Výborný rebarborový koláč od babičky
Suroviny
- 110 g Cukr krupice
- 55 g Cukr krupice
- 410 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr moučka
- 220 g Tvaroh měkký
- 500 ml Mléko polotučné
- 500 ml Smetana ke šlehání
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 1.5 kg Reveň (Rebarbora)
- 9 polévková lžíce Olej rostlinný
- 9 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 33 g
- Sodík 116 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 184 mg
- Draslík 654.3 mg
- Vláknina 10617.5 mg
- Vitamín A 10617.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190 °C, plech vytřeme rozpuštěným máslem a necháme ztuhnout, rebarboru oloupeme a nakrájíme na 3 cm proužky.
-
2
Na polevu rozšleháme v husté smetaně vejce (pokud nemáme hustou sladkou smetanu, použijeme zakysanou).
-
3
V míse smícháme tvaroh se solí, olejem, mlékem, cukrem, vejcem a vanilkou. K těstu postupně přimícháváme mouku promíchanou s kypřicím práškem. Vypracujeme hladké těsto, které položíme na plech a rozválíme na placku.
-
4
Náplň připravíme smícháním půl hrnku mléka s cukrem a pudinkem. Zbylé mléko přivedeme do varu a vmícháme do něj pudink. Necháme přejít varem a odstavíme. Do horkého pudinku vmícháme rozšlehaná vejce.
-
5
Náplň necháme vychladnout. Poté náplň rozetřeme na těsto, poklademe rebarborou a přelijeme smetanou.
-
6
Koláč pečeme zhruba půl hodiny.