Makové knedlíčky s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 35 g Cukr krupice
- 50 g Mouka polohrubá
- 100 g Mák mletý
- 60 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 40 g Cukr krystal
- 50 g Cukr moučka
- 150 g Strouhanka
- 300 g Tvaroh měkký
- 75 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vanilkový cukr
- 7 ks žloutek
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce cokolada
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 24 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 64.3 mg
- Draslík 215.2 mg
- Vláknina 11935 mg
- Vitamín A 11935 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mák, cukr krupice, med zahřejeme. Přidáme rum, rozdrcené sušenky a mléko. Prohřejeme a přidáme čokoládu a jeden vanilkový cukr.
-
2
Ze směsi tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout v lednici.
-
3
Máslo, vejce a jeden žloutek vyšleháme na vodní lázni spolu s cukrem krystal. Odstavíme a vmícháme tvaroh, trochu citronové šťávy, strouhanku a mouku. Těsto necháme ztuhnout v lednici.
-
4
Makové kuličky obalíme v těstě a povaříme 10 minut ve vodě.
-
5
Smetanu svaříme s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Vyšleháme do polotuha a nad vodní párou zašleháme žloutky.
-
6
Knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem s omáčkou.