Karamelové meruňky v listovém těstu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 18 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 53.4 mg
- Draslík 13.5 mg
- Vláknina 1275.3 mg
- Vitamín A 1275.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Budeme potřebovat litinovou pánev (o průměru přibližně 18 cm), kterou můžeme dát do trouby. Troubu předehřejeme na 190°C.
-
2
Listové těsto vyválíme dokulata na pomoučeném válu přibližně o 2-3 cm větší, než je dno pánve, vyválené těsto si odložíme na chvilku do chladničky. Omyté a osušené zralé meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.
-
3
V pánvi na plotně si připravíme karamel: rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání při mírnější teplotě (přibližně během 4 minut) necháme cukr zkaramelizovat dozlatova. Pánev odstavíme z plotny, do karamelu poskládáme meruňky slupkou dolů. Na meruňky položíme plát listového těsta, okraje pomocí vidličky zastrčíme pod meruňky do karamelu. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pánev s meruňkami dáme do trouby, koláč budeme péct do zlatava přibližně 15-20 minut.
-
4
Upečený koláč necháme asi 10-15 minut vychladnout, pak ho opatrně překlopíme na servírovací mísu.
-
5
Z vychlazené smetany a 1 lžičky moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme šlehačkou a podáváme.