Slovenská roštěnka s knedlíky
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 250 g smetana ke šlehání 33%
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 411 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1669 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 57.2 mg
- Draslík 562.5 mg
- Vláknina 8348.3 mg
- Vitamín A 8348.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Roštěnec rozkrájíme na plátky, konce nařízneme, osolíme, opepříme a naklepeme. Do tlakového hrnce vložíme sádlo a osmažíme na něm po obou stranách roštěnky. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, vše ještě chvíli smažíme. Vsypeme na kolečka pokrájenou očištěnou mrkev, petržel a na kostky nakrájený oloupaný celer. Posypeme mletou paprikou, podlijeme vodou, uzavřeme poklicí a dusíme 20 - 25 minut. Měkké roštěnky vybereme, udržujeme teplé.
-
2
Zbylou šťávu rozmixujeme, vrátíme na sporák a přivedeme k varu. Smetanu smícháme s moukou, vlijeme do šťávy, přidáme na tenké plátky rozkrájené okurky a scezený okapaný hrášek. Vše prohřejeme.
-
3
Teplé roštěnky rozložíme na jednotlivé talíře. Přelijeme je připravenou omáčkou a s vhodnou přílohou jídlo podáváme.