Hovězí roštěnky na smetaně a medu
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 10 g Pepř čtyř barev
- 4 g Bobkový list
- 250 g Zakysaná smetana
- 100 g Máslo čerstvé
- 3 ml Citrónová šťáva
- 2 kávová lžička Med včelí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 5 dl Víno bílé
- 2 dl Voda pitná
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 53 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 151.5 mg
- Draslík 172.5 mg
- Vláknina 7522.7 mg
- Vitamín A 7522.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.8 mg
- Vitamín E 7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájené roštěnky osolíme, opepříme, okraje nařízneme a naklepeme. Na rozpáleném oleji zprudka po obou stranách opečeme. Roštěnky vybereme, udržujeme teplé.
-
2
Na zbylém oleji smažíme do zlatova pokrájenou cibuli, přidáme opláchnutou a dobře okapanou mraženou zeleninu. Promícháme, chvilku dusíme, vložíme celý pepř, bobkový list, med. Vrátíme zpátky teplé roštěnky, podlijeme vínem a pod pokličkou, za občasného míchání, dusíme do měkka.
-
3
Měkké roštěnky opět vybereme a udržujeme teplé. Zbylou šťávu bez celého pepře a bobkového listu rozmixujeme. V kastrůlku zahřejeme máslo, vsypeme mouku, usmažíme světlou jíšku a zalijeme studenou vodou. Dobře promícháme, poté přidáme do rozmixované zeleniny. Společně za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme, přilijeme smetanu a stáhneme ze sporáku. Hotovou omáčku nakonec dochutíme citrónovou šťávou.
-
4
Na jednotlivé talíře klademe teplé roštěnky, přelijeme omáčkou. Přidáme vhodnou přílohu, ozdobíme na kolečka rozkrájeným citrónem a jídlo servírujeme.