Maďarský perkelt z kuřecího masa
Suroviny
- 600 g Rýže dušená
- 1000 g Kuře
- 150 ml Vývar drůbeží
- 80 ml Víno bílé
- 250 ml Šlehačka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Kapie
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 39 g
- Sodík 399 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 187.5 mg
- Draslík 557.2 mg
- Vláknina 4276.5 mg
- Vitamín A 4276.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře střední velikosti omyjeme, osušíme a nůžkami na drůbež rozdělíme na 8 porcí. Cibuli s česnekem oloupeme, nadrobno rozsekáme. Kapie zbavíme stopek i semen a napříč pokrájíme na proužky široké asi 3 cm.
-
2
Ve velké pánvi osmažíme na oleji při vyšší teplotě kuřecí porce do hněda a odložíme je. Na pánvi necháme asi minutu zesklovatět cibuli, přidáme česnek s kapií, 5 minut spolu opékáme, poté na pánev vrátíme opečené porce kuřete.
-
3
Vlijeme horký drůbeží vývar s bílým vínem, přidáme půl lžičky soli a čtvrt lžičky bílého pepře. Zakryjeme poklicí, při nižší teplotě dusíme asi 30 minut, poté maso vyndáme na talíř a do vydušené šťávy vmícháme šlehačku rozmíchanou s mletou paprikou. Do pánve opět vrátíme maso, stáhneme z ohně a přikryté necháme 5 minut dojít.
-
4
Perkelt podáváme na nahřátých talířích s dušenou rýží.