Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou
Suroviny
- 70 g Cukr krupice
- 150 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr moučkový
- 100 g Máslo čerstvé
- 1.2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Potravinářská barva
- 2 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 12.75 dl Smetana 12%
- 2 polévková lžíce Mák mletý
- 1 polévková lžíce Rum
- 5 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1166 kcal
- Sacharidy 124 g
- Tuky 66 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 214 mg
- Draslík 139.2 mg
- Vláknina 4975 mg
- Vitamín A 4975 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé formičky na 24 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky. Vanilkové lusky rozkrojíme, tupou hranou nože dřeň seškrábneme do mísy, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh. K vyšlehanému máslu budeme postupně přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 2 lžíce pomletého máku, rum a přilijeme 12% smetanu. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout.
-
2
Připravíme si citrónovou polevu: Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme přecezenou citrónovou šťávu a vymícháme hustou polevu. Povrch vychladlých dortíčků potřeme polevou. Do středu polevy kápneme kapátkem 1-2 kapky tekuté potravinářské tmavě zelené potravinářské barvy. Párátkem barvu táhneme tak, že vytvoříme podle své fantazie dekoraci nebo ornament. Polevu necháme zatuhnout, poté dortíčky servírujeme.