Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Cukr krupice
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 250 g Cukr moučkový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1.2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Potravinářská barva
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 12.75 dl Smetana 12%
  • 2 polévková lžíce Mák mletý
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 5 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1166 kcal
  • Sacharidy 124 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 122 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 109 g
  • Cholesterol 214 mg
  • Draslík 139.2 mg
  • Vláknina 4975 mg
  • Vitamín A 4975 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé formičky na 24 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky. Vanilkové lusky rozkrojíme, tupou hranou nože dřeň seškrábneme do mísy, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh. K vyšlehanému máslu budeme postupně přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 2 lžíce pomletého máku, rum a přilijeme 12% smetanu. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout.

  • 2

    Připravíme si citrónovou polevu: Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme přecezenou citrónovou šťávu a vymícháme hustou polevu. Povrch vychladlých dortíčků potřeme polevou. Do středu polevy kápneme kapátkem 1-2 kapky tekuté potravinářské tmavě zelené potravinářské barvy. Párátkem barvu táhneme tak, že vytvoříme podle své fantazie dekoraci nebo ornament. Polevu necháme zatuhnout, poté dortíčky servírujeme.

Komentáře k receptu