Slávky na na smetaně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 7 g
- Sodík 953 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 72.1 mg
- Draslík 1979 mg
- Vláknina 3426.3 mg
- Vitamín A 3426.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
-
2
Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
-
3
šalotky a česnek oloupeme a rozkrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme česnek i šalotky a opékáme do měkka. Po 3 minutách do kastrolu přilijeme víno a vsypeme připravené slávky, přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme 5 minut. Slávky se otevřou.
-
4
Petrželku nasekáme nadrobno, většinu přidáme do kastrolu. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
5
Slávky vyndáme drátěnou lžící z kastrolu, položíme je na teplou mísu a přikryjeme folií. Do omáčky přilijeme smetanu a zvolna povaříme, dokud nezhoustne.
-
6
Omáčkou přelijeme slávky, posypeme zbytkem petrželky a podáváme.