Slávky na na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Petržel - nať
  • 7 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Bílé víno
  • 125 ml Šlehačka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 6 ks Šalotka
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 439 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 953 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 72.1 mg
  • Draslík 1979 mg
  • Vláknina 3426.3 mg
  • Vitamín A 3426.3 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.5 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.

  • 2

    Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.

  • 3

    šalotky a česnek oloupeme a rozkrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme česnek i šalotky a opékáme do měkka. Po 3 minutách do kastrolu přilijeme víno a vsypeme připravené slávky, přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme 5 minut. Slávky se otevřou.

  • 4

    Petrželku nasekáme nadrobno, většinu přidáme do kastrolu. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  • 5

    Slávky vyndáme drátěnou lžící z kastrolu, položíme je na teplou mísu a přikryjeme folií. Do omáčky přilijeme smetanu a zvolna povaříme, dokud nezhoustne.

  • 6

    Omáčkou přelijeme slávky, posypeme zbytkem petrželky a podáváme.

Komentáře k receptu