Pikantní bramborové muffiny
Suroviny
- 300 g Brambory
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Smetana 16% (pochoutková)
- 125 g Mouka polohrubá
- 10 g Droždí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kari
- 0.25 kávová lžička Paprika pálivá
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Šafrán
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Paprika sladká
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 6 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 25 g
- Sodík 415 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 100.1 mg
- Draslík 433.2 mg
- Vláknina 6495.2 mg
- Vitamín A 6495.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté moučné brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vaříme přibližně 25 minut. Formu na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a horké prolisujeme do mísy. V hrnečku ve vlažném mléce se špetkou cukru rozdrobíme droždí. K bramborům přidáme polohrubou mouku, sůl, kari koření, sladkou i pálivou papriku, šafrán, čerstvě pomletý bílý pepř, vejce, zakysanou smetanu a kvásek. Těsto důkladně uhněteme na tužší konzistenci. Rozdělíme na 12 dílů, naplníme formičky do dvou třetin a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 25 minut (do zlatova).
-
2
Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a otrháme drobné lístky.
-
3
Upečené muffiny vyjmeme po 3 minutách z formiček, hned je podáváme ozdobené plátky másla a petrželkou.