Bulharská polévka s fazolovými lusky
Suroviny
- 500 g Fazolové lusky
- 250 g Rajčata
- 15 g Kopr
- 250 g Smetana
- 15 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3.1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 197 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 14 g
- Sodík 153 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 226.2 mg
- Vláknina 2872.8 mg
- Vitamín A 2872.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.5 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z fazolových lusků odstraníme vlákna, překrájíme, opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme do studené, špetkou soli osolené vody a vaříme do měkka. Oloupanou cibuli s česnekem drobně nasekáme, osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Posypeme moukou, dobře promícháme a osmažíme na jíšku. Rozředíme 1 dl vody a vlijeme do hrnce s fazolemi, tím polévku zahustíme.
-
2
Omytá rajčata pokrájíme na kolečka, které před dokončením vaření vložíme do polévky. Přidáme ještě nasekaný kopr s petrželovou natí. Dochutíme zbylou solí, pepřem, vegetou, polévku zjemníme rozšlehanou smetanou, kterou vlijeme do polévky. Zamícháme a stáhneme ze sporáku.
-
3
Podáváme v jednotlivých polévkových miskách, ale také na hlubokých talířích.