Zelňačka s klobásou a červenou paprikou
Suroviny
- 200 g Brambory
- 5 g Bobkový list
- 300 g Zelí kysané
- 300 g Klobása - Čabajka
- 20 g Kopr
- 200 g Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 ks Cibule
- 2 ks Paprika žlutá
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 51 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 28.7 mg
- Draslík 500.6 mg
- Vláknina 6216.8 mg
- Vitamín A 6216.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky. Vložíme do teplé vody v hrnci, přidáme kmín, bobkový list a uvaříme brambory do měkka. V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, osmahneme, vsypeme mouku, za stálého míchání smažíme do zlatova. Posypeme mletou paprikou, zamícháme a zahustíme polévku. Přidáme zelí i s nálevem, na tenké plátky pokrájenou červenou paprikou. Nakonec do polévky dáme drobně nakrájenou klobásu, nasekaný kopr, promícháme, chvilku povaříme. Ochutíme solí, pepřem, Vegetou a odstavíme ze sporáku.
-
2
Do hotové polévky vlijeme zakysanou smetanu a promícháme. Podle porci polévku rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.