Polévka z pórku, zeleniny a tresky
Suroviny
- 200 g Brambory
- 500 g Pórek
- 200 g Smetana
- 20 g Pažitka
- 20 g Kopr
- 500 g Filety z tresky tmavé
- 100 g Máslo čerstvé
- 3 ml Citrónová šťáva
- 2 ml Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar rybí
- 4 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1081 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 663.4 mg
- Vláknina 11851.1 mg
- Vitamín A 11851.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z tresky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé plátky. Posypeme solí, pepřem, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do lednice.
-
2
Ostrouhanou omytou mrkev na hrubo nastrouháme, krátce podusíme v hrnci na rozehřátém másle. Přidáme oloupané, na malé kostičky pokrájené brambory. Bílou část pórku důkladně očistíme, nakrájíme na silnější kolečka a přisypeme do polévky. Zalijeme vývarem a vodou, pod poklicí zeleninu povaříme přibližně 20 minut do měkka. Poté vše rozmixujeme, přilijeme smetanu, přivedeme k varu a vložíme připravené plátky tresky. Povaříme 5 minut, následně ihned stáhneme za sporáku.
-
3
Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a zlehka promícháme. Porcujeme na jednotlivé talíře, každou porci posypeme nasekanou pažitkou nebo koprem.