Dušený kapr na bambusu
Suroviny
- 50 g Sůl
- 200 g Cibule
- 3 g Zázvor
- 150 g Paprika červená
- 100 g Bambusové výhonky konzervované
- 20 g Maizena - kukuřičný škrob
- 30 g Pepř černý mletý
- 60 ml Sherry brandy
- 500 ml Vývar zeleninový
- 50 ml Voda pitná
- 60 ml Smetana
- 60 ml Hořčice
- 1 dl Omáčka sójová
- 1.5 kg Kapr obecný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 18 g
- Sodík 3748 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 166.5 mg
- Draslík 1122.5 mg
- Vláknina 7140 mg
- Vitamín A 7140 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso z kapra osušíme, rozkrájíme na plátky. Vetřeme do nich sůl a pepř, pokapeme sherry. Kousky ryby vložíme do bambusového košíku.
-
2
V míse smícháme na kolečka nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, okapané bambusové výhonky a proužky papriky bez jádřinců. Zeleninu promícháme se sójovou omáčkou a navršíme na porce ryb. Ve woku přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme bambusový košík a na mírném ohni necháme dusit 20 minut. Když jsou všechny porce hotové, slijeme vývar (aby zbylo 400 ml) a vmícháme do něj hořčici. Necháme krátce přejít varem, poté přilijeme škrob rozpuštěný v troše studené vody. Zahříváme do zhoustnutí a nakonec zjemníme trochou smetany. Kapra i zeleninu upravíme na talíře a podáváme přelité omáčkou.