Malé pirohy s houbovou nádivkou
Suroviny
- 250 g Brambory
- 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Houby čerstvé
- 200 g Maizena - kukuřičný škrob
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2.4 l Voda pitná
- 3 l Voda pitná
- 4 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 21 g
- Sodík 646 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 87.9 mg
- Draslík 998.2 mg
- Vláknina 17069 mg
- Vitamín A 17069 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté čerstvé tvrdší houby (hříbky, lišky, kozáky) pokrájíme. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody, jakmile se začne vařit, vložíme do ní houby a vaříme přibližně 3 - 5 minut. Poté scedíme, v sítu propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Následně je nahrubo pomeleme na masovém strojku. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi zpěníme. Přidáme houby, podle chuti sůl, pepř a houby vydusíme z vlastní šťávy. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, nať velmi jemně pokrájíme a přimícháme k houbám. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a odstavíme z plotny.
-
2
Oloupeme brambory, omyjeme a uvaříme ve 4 dl vody do měkka. Vaříme přibližně 15 minut, scedíme, ještě teplé protlačíme lisem do mísy. Přidáme prosátou mouku, Maizenu, 0,5 lžičky soli a vejce. Těsto dobře prohněteme, musí být polotuhé a vláčné. Dáme ho na pomoučený vál a rozválíme na placku, silnou asi 4 - 5 mm. Malou kulatou formičkou o průměru 5 - 7 cm vykrájíme kolečka, lžičkou dáme do středu houbovou nádivku, okraje potřeme vodou, kolečka přehneme na polovinu a okraje k sobě pevně přitiskneme. Poté oba koncové růžky spojíme a vytvoříme polokornoutek.
-
3
Očištěné cibule drobně pokrájíme a osmažíme na rozpuštěném másle do zlatova. Připravené pirohy vhazujeme do hrnce s vroucí osolenou vodou, promícháme, když pirohy vyplavou napovrch, pomalu je vaříme ještě asi 5 - 6 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, položíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem s osmaženou cibulkou.